Bilsemestertips 950X350
Etsi matkakohde...
Hae

Näin toteutat onnistuneen autoloman

Autoloma on parhaimmillaan upea seikkailu. Ja upea seikkailu ei tarkoita kovaa kiirettä ja ohituskaistalla ajoa Euroopan moottoriteillä. Nauttikaa lomasta ja viettäkää mieluummin pari ylimääräistä yötä matkan varrella ja ottakaa kaikki irti jo matkanteosta. Hidasta vauhtia ja koe enemmän - matkan varrella on todella paljon nähtävää!

 

Näin lapset viihtyvät autolomalla

Lapsista on aina on jännittävää nähdä uusia paikkoja ja yöpyä uudessa hotellissa. Myös vieraat kaupungit ja viihtyisät kylät matkan varrella ovat kiinostavia. Mutta muista, että lapset eivät aina jaksa yhtä pitkiä päivämatkoja kuin me aikuiset. Joten pidä etapit lyhyinä ja pysähdy usein. Pidä paussi niityllä tai metsän reunassa missä lapsilla on tilaa välillä juosta. Muista ottaa mukaan kylmälaukku, johon saat helposti pakattua picknick tarvikkeet. 

Päivän päätteeksi alkavat voimat usein vähetä. Siksi on hyvä, että majapaikka on etukäteen varattu, eikä tarvitse enää alkaa etsimään sopivaa majoitusta. Varaa majoitukset jo etukäteen meiltä www.sembo.fi.

 

Pehmeät tyynyt pään tueksi

Jalkatuki (esim. pehmeä paketti lattialla) auttaa lasta, eikä hänen tarvitse roikuttaa jalkojaan.
Riittävästi juotavaa (mieluiten vettä) ja hedelmiä auttaa pitämään energisenä.
Musiikki, sadut ja filmit voi olla hyvä ottaa mukaan.  
Pehmolelut, kirjat, pelit, paperi ja värikynät voivat myös olla mukava pitää mukana. .

 

Muista matkavakuutukset

Tarkista matkavakuutukset myös autolomaa varten! Kotivakuutuksissa on usein myös matkaturva mutta kannattaa tarkistaa mitä kaikkea kotivakuutuksen matkaturvaan sisältyy. Joskus saattaa olla tarpeellista täydentää kotivakuutusta vielä matkavakuutuksella, joissa usein omavastuu on pienempi tai omavastuuta ei ole lainkaan. 
  

Matkalla

Etäisyyslaskelmat ovat usein suuntaa-antavia. Voit periaatteessa ajaa pitkin moottoriteitä lähes läpi koko Euroopan. Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa peritään moottoritiemaksuja (0,50- 1,00 per 10 kml). Kännykän käytöä varten vaaditaan handsfree useissa Euroopan maissa. Ranskassa ei saa käyttää kännykkää huoltoasemalla tankatessa. 

 

Saksa

Liikenne sujuu vauhdilla mutta sääntöjä noudattaen. Pidä aina silmällä taustapeiliä äläkä jää vasemmalle kaistalle jos et ole ohittamssa ketään. Opasteet ovat hyviä ja ne tekevät perille löytämisestä helppoa. 
Liikenneradioista on kylttejä teiden varsilla ja radiosta voi kuunnella tietoa ruuhkista ("Stau" saksaksi) ja vaihtaa tarvittaessa valmiiksi merkitylle kiertotielle. Seuraa merkkiä U ja numero, esim. U 47, ohi ruuhkapaikan ja sitten taas moottoritielle takaisin. 
Jos jono pysähtyy, jonon viimeinen auto laittaa hätävilkut päälle. Oikea kaista väistää oikealle ja vasen kaista väistää vasemmalle jolloin keskelle jää tilaa esim. poliisille ja hälytysajoneuvoille. Huoltoasemat moottoriteillä ovat suuria, tehokkaita ja hyvin varustettuja. Pidä mukana pikkurahaa wc:ssä käyntiä varten. Polttoaine on yleensä hieman kalliimpaa moottoriteiden huoltoasemilla. Kannattaa poiketa lähimpään kylään jos haluaa löytää edullisemman paikan tankata.  Nopeusrajoitukset: maantiet 100 ja moottoriteillä suositellaan max 130 km tunnissa. 

 

Ympäristövyöhykkeet

Useissa Saksan kaupungeissa on käytössä ympäristövyöhykkeet "Umweltzonen".  jotta voisit ajaa näillä vyöhykkeillä, auton tuulilasiin sisäpuolelle pitää kiinnittää ympäristövyöhyketarra. Auton päästöluokkia on kolme ja ne erotellaan kolmella eri värillä. Tarra maksaa noin 5-10 euroa. Lue lisää:
www.umwelt-plakette.de (Climate Company),
www.tuev-nord.de, www.gtue.de eller www.dekra.de

 

Puola

Puolassa autolla ajaessa on matkaan syytä varata aikaa. Liikenne on vilkasta ja tieverkoston laatu on hyvin vaihtelevaa. Lyhyetkin matkat vaativat usein enemmän aikaa kuin olit suunnitellut. Moottoritie Katowicesta Krakówaan on maksullinen. 


Sveitsi, Itävalta, Tsekki ja Slovakia

Näissä maissa vaaditaan tuulilasiin kiinnitettävä tarra, joita voi ostaa moottoriteiden huoltoasemilta. Osta merkki vähän ennen kyseisen maan rajaa tai kun olet saapunut maahan. Sveitsissä on vuosittainen moottoritievero CHF 40; Itävallassa esim. 10 päivää maksaa 7,70; Tsekissä 15 päivää CZK 200 (noin 5 euroa). Sakot voivat olla suuret, jos merkki puuttuu. Lisäksi jotkin moottoritiet, vuoristotiet ja tunnelit Itävallassa ja Sveitsissä ovat maksullisia, kuten esim. Brennerin moottoritie Innsbruckista kohti Italiaa. Moottoritiemaksut peritään maksuasemilla paikan päällä. 

 

Ranska

Moottoriteiden saavutettavuus on täällä parempi kuin esim. Saksassa ja samalla tavalliset (ilmaiset) tiet ovat usein ruuhkaisempia ja niillä voi olla enemmän esim. raskasta liikennettä. Tiemaksut maksetaan automaattiin joko kortilla tai kolikoilla (tasaraha), tai rahastajalle, jonka kaista on merkitty erikseen symbolilla. Näyttötaulut moottoritiellä voivat informoida esim. "Bchn" (bouchon) = jono, "fermé" = (tie suljettu kauempana edessä).
Moottoriteiden huoltoasemilla tankkaaminen on hieman kalliimpaa kuin muualla. Edullisia paikkoja tankata ovat asemat markettien yhteydessä esim. Carrefour, Leclerc ja Auchan. Maksu automaattin luottokortilla esim. Visa/MasterCard ja Euroshell - Shellin asemilla.
Nopeusrajoitukset: taajamat 50, maantiet 90 (sateella 80) moottoritiet 130 (110).
Sumussa, jossa näkyvyys enintään 50 metriä: 50 km/tim.

 

Italia

Italiassa on helppo ajaa, vaikka liikenne on joskus vilkasta. Infotaulujen "coda" = jonoa. Polttoaine on suhteellisen kallista, joten kannattaa tankata ennen maahan tuloa. Itsepalvelu "Fai da te" on hieman edullisempi. 
Nopeusrajoitukset: Maantiet 90-110 ja moottoritiet 130.

 

Kroatia

Nykyään ajelu Kroatialaisilla teillä on melko mukavaa. Poikkeuksena lauantait, jolloin saattaa usein olla ruuhkaa. Koita suunnitella lyhyt ajomatka Kroatian puolella lauantaiksi. 

 

Ota autolomalle mukaan:

  • Passi ja ajokortti
  • Auton rekisteriote. Säilytä se arvotavaroiden kanssa - ei hansikaslokerossa!
  • Jos rekisterikilvessäsi on EU-lippu, et tarvitse erillistä SF-merkkiä. 
  • Suomalainen ajokortti toimii useimmissa eurooppalaisissa maissa. Lue lisää http://www.autoliitto.fi/matkailu/asiapaperit/kansainvalinen-ajokortti/ missä tarvitaan kansainvälistä ajokorttia. 
  • "Vihreä kortti" on todistus kansainvälisestä liikennevakuutuksesta. Ei pakollinen mutta saattaa olla hyvä olla mukana jos joudut liikenneonnettomuuteen. Saat sen omasta vakuutusyhtiöstäsi. 
  • Tiekartta tai vastaava esim. navigaattori/gps
  • Ensiapu-pakkaus ja heijastava huomioliivi, jotka ovat joissain maissa pakollisia varusteita. 


Linkkejä

Huoltoasemia ja taukopaikkoja Saksassa www.rast.de
Liikenneinfoa Tanskassa ja Länsi-Euroopassa www.trafikken.dk
Liikenneinfoa Saksassa www.verkehrsinformation.de
Liikenneinfoa Itävallassa  www.oeamtc.at
Liikenneinfoa Sveitsissä www.tcs.ch
Moottoritiet Ranskassa  www.autoroutes.fr
Moottoritiet Italiassa www.autostrade.it

 

Sembon vinkkejä

Eifelpark eläin- ja huvipuisto vähän Trieristä pohjoiseen. www.eifelpark.de
Europa Park suuri huvipuisto Lounais-Saksassa. www.europa-park.de
Hansa-Park suuri huvipuisto Puttgardenin ja Lübeckin välissä. www.hansapark.de
Heide-Park kiva huvipuisto Hampurista etelään. www.heide-park.de
Holidaypark huvipuisto Mannheimista etelään. www.holidaypark.de
LEGOLAND® Günzburgissa lähellä Ulmia Etelä-Saksassa. www.legoland.de
Phantasialand suuri huvipuisto lähellä Kölniä.  www.phantasialand.com
Serengeti Park eläinpuisto Hampurin ja Hannoverin välissä. www.serengeti-park.de
Tripsdrill Saksan lapsiystävällisin seikkailupuisto Stuttgartin lähellä.  www.tripsdrill.de
Wildpark Schwarze Berge eläinpuisto Hampurista etelään. www.wildpark-schwarze-berge.de