Etsi ja varaa matka.

search
Goslar
» Matkakohteet » Saksa » Yhdeksän ihanaa » Goslar

Goslar kohteessa Saksa

Hotellit, huoneistot ja vinkit

Goslar kohteessa Saksa

Den gamla kejsarstaden har över 1000 korsvirkeshus. Ett av de mest beundrade är skräddarnas före detta gilleshus från 1495 vid torget, numera hotell. Den lilla skulpturen av en man på ett av husets hörn är Goslars symbol för tur och lycka. De flesta turister på torget vänder ryggen mot stadens rådhus, och det är synd, för det är mycket vackert. Men de gör det för att uppleva klockspelet på byggnaden mittemot, som spelar fyra gånger om dagen.

Goslar har många museer, från dock- och tennsoldatsamlingar till afrikansk konst och musikhistoria. Det nyaste och samtidigt äldsta är Rammelsbergs gruvmuseum. Man har åter öppnat stadens gamla bergverk, som stängdes 1988, och gjort det till en "demonstrationsgruva" och ett museum. Det är den enda gruvan i världen som oavbrutet varit igång i över tusen år. Den reslystne H.C. Andersen besökte Rammelsbergs gruva 1831 och berättar om den i boken "Skuggbilder av en resa till Harz". Den är rolig att läsa, före eller efter en Harzresa.

Harz är en bergskedja i norra Tyskland och börjar egentligen i Goslar. Byn Hahnenklee, som tillhör Goslar, är en alpliknande by uppe i det västra Harz. Harz presenteras separat med bra boenden i Hahnenklee, Bad Lauterberg och Friedrichsbrunn. Likaså presenteras också Wernigerode separat. Det är också den sevärda staden lite öster om Harz.