Etsi ja varaa matka.

search
Potsdam
» Matkakohteet » Saksa » Berliinin Osavaltio » Potsdam

Potsdam kohteessa Saksa

Heti Berliinin ulkopuolalle.

Potsdam kohteessa Saksa

Potsdam on Brandenburgin osavaltion pääkaupunki. Sillä on yli tuhatvuotinen historia. Ruhtinas Friedrich Wilhelm valitsi 30-vuotisen sodan jälkeen Potsdamin toiseksi asuinpaikakseen Berliinin lisäksi. Hän ryhtyi rakennuttamaan Stadtschloss-linnaa, joka tuhoutui toisessa maailmansodassa. Mahtavat rauniot seisoivat pystyssä vuoteen 1960 saakka. Tuolloin ne räjäytettiin.

Vuonna 1740 valtaan nousi Friedrich, josta on käytetty jälkeenpäin nimitystä Fredrik Suuri. Hän muutti Potsdamin edustavaksi asuinkaupungiksi. Hollantilainen kortteli on rakennettu tuohon aikaan tyypilliseen hollantilaiseen tyyliin hollantilaisten käsityöläisten asuinsijaksi. Heitä tuli odotettua vähemmän, joten monet rakennuksista luovutettiin sotilaille tai heidän leskileen.

Sanssoucin linnan peruskivi laskettiin vuonna 1745. Sitä pidetään parhaana rokokooajalta säilyneenä rakennuksena.

Kaupunki kärsi vakavia vaurioita toisen maailmansodan loppuvaiheissa. Sosialistinen DDR halusi antaa tälle kaupungille edustavan ulkomuodon kerrostaloineen ja paraatiaukioineen. Ideologiasta kumpuava arvostelukyvyn puute tuhosi kaupungin menneisyyden perinnön. Tätä virhettä yritetään nykyään korjata.

Sanssoucin linna on suosittu tutustumiskohde. Sen nimi merkitsee ”huoletonta”.

Cecilienhofin linnalla oli tärkeä merkitys, kun sodan voittajat allekirjoittivat Potsdamin sopimuksen 2.8.1945. Siinä pohjustettiin Saksan ja Euroopan sodanjälkeisiä vaiheita. Linna rakennettiin vuosina 1914-17 kruununprinssi Wilhelmille ja hänen Cecilia-puolisolleen. Se jäi viimeiseksi Hohenzollernin suvun luomaksi linnaksi. Kolmen voittajavaltion edustajat voivat käydä sisään tästä. Kuka menee ensimmäisenä?

Havel-joen ylittävän sillan nimi on Glienicker Brücke. Sitä pitkin pääsee suoraan Berliinin keskustaan. Kylmän sodan aikana täällä vaihdettiin vakoojia. Kuuluisin heistä on yhdysvaltalainen tiedustelulentäjä Gary Powers, joka vaihdettiin venäläiseen vakoojaeverstiin Rudolf Abeliin vuonna 1962.

Potsdam sijaitsee Berliinin lähellä, ja siihen kannattaa tutustua. Rakennuksia on remontoitu varovaisesti. Mukavia ostoskatuja ja viihtyisiä ravintoloita. Nähtävää ja koettavaa on paljon.